sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Haitallisia kemikaaleja kosmetiikassa ja elintarvikkeissa

Bentseeni, Benzene, Benzol
Bentseeni luokitellaan karsinogeeniksi. Pitkäaikainen altistuminen liiallisille määrille bentseeniä aiheuttaa leukemiaa. Bentseenin määrää virvoitusjuomissa on rajoitettu (yksi miljardisosa) ppb/kg:
WHO: 10 ppb (WHO:n mukaan bentseeniä pitäisi välttää sen ollessa teknisesti mahdollista)
EU: 1 ppb
Bentseeniä on virvoitusjuomissa, sillä bentsoehappo reagoi askorbiinihapon (C-vitamiini, E300) tai erytorbiinihapon (C-vitamiinin stereoisomeeri, E315) kanssa muodostaen bentseeniä. Bentsoehappoa tai pikemminkin sen suoloja käytetään virvoitusjuomissa säilöntäaineena. Näitä ovat sodium benzoate (E211), potassium benzoate (E 212) ja calcium benzoate (E 213). Sitruunahapon ja bentsoehapon yhdistelmää ei pidetä merkittävänä bentseenin muodostajana, mutta on myös näyttöä, että sitruunahappo aktivoi askorbiini- tai erytorbiinihapon ja bentsoehapon muodostumista bentseeniksi. Muut bentseenin muodostumiseen vaikuttavat tekijät ovat lämpö ja valo. Älä siis säilytä virvoitusjuomaasi muualla kuin jääkaapissa tai muussa kylmässä paikassa. On huomattu, että Calcium disodium EDTA ja sokerit vähentäneet bentseenin muodostumista virvoitusjuomissa. Vuonna 2008 Coca-Cola ilmoitti, että lopettaa sodium benzoate -kemikaalin käytön useissa juomissaan (mutta ei Fanta- tai Dr Pepper -juomissa).
Kemikaalikortti

Bentsoehappo, Benzoic acid
Bentsoehappo ja sen suoloja käytetään ruoassa säilöntäaineina (E-numbers E210, E211, E212, E213). Estää homeen, hiivan ja joidenkin bakteerien kasvun. Happamat ruoat, kuten appelsiinimehu, hiilidioksidipitoiset juomat ja pikkelssit säilötään bentsoehapolla. Tyypillinen määrä bentsoehappoa on 0.05–0.1%. Sen käyttö on säädelty kansainvälisesti. Bentsoehappo ja sen suolot voivat reagoida limsojen askorbiinihapon (C-vitamiinin) kanssa ja muodustua pieniksi määriksi bentseeniä. Bentsoehaposta on kehitetty monia kemikaaleja. Se esiintyy myös luonnossa joissain kasveissa ja eläinlajeissa. WHO:n ohjelmassa Chemical Safety (IPCS) ohjeistetaan, että väliaikainen, siedettävä altistuminen on 5 mg/kg (ihmisen paino) päivässä.

Benzyl alcohol
Käytetään säilöntäaineena pieninä pitoisuuksina suonensisäisesti käytettävissä lääkkeissä. Se hapettuu terveissä ihmisissä nopeasti bentsoehapoksi. Korkeat pitoisuudeet voivat johtaa myrkytysoireisiin.

Bisfenoli A
Käytetään muoveissa: tuttipulloissa, juomapulloissa, jääkaappien hyllyissä, ruokailuvälineissä, lääkinnällisiä laitteissa, CD- ja DVD-levyissä, elektroniikassa, urheiluvälineissä ja epoksihartsissa (lattiapäälysteet, maalit, säilykepurkkien sisäpinnat). Altistuminen tapahtuu ravinnon kautta suodattumalla tai liukenemalla BPA:ta sisältävistä elintarvikepakkauksista ruokaan tai juomaan. Huostuttavaa on, että vauvat voivat altistua bisfenoli A:lle imemällä tuttipullosta, joka on tehty polykarbonaattimuovista (sisältää siis bisfenoli A:ta). Bisfenoli A:ta on löydetty ihmisten virtsassa ja lasten istukka-, sikiö- ja napaveressä. Tämä kemikaali on xenoestrogeeninen, eli se pystyy vaikuttamaan kehon hormoonijärjestelmään. Bisfenoli A:n haitallisia vaikutuksia naisten aikaistunut puberteetti, altistuminen rintasyövälle, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja keskenmenojen riskin suureneminen, kivessyöpä, laskeutumattomat kivekset, alhaiset siittiömäärät lapsuusiän syöpien dramaattinen kasvu, oppimisvaikeudet, ennenaikainen puberteetti ja autismi. Altistusta voi vähentää välttämällä säilykepurkkeihin pakatun ruoan syömistä ja ostamalla muusta kuin polykarbonaatista valmistettuja juoma- tai tuttipulloja.
Lisätietoa

Butyl Acetate, n-Butyyliasetaatti
Kynsilakat, kynsienhoitoaineet. Jatkuva altistus aiheuttaa ihon kuivumista ja halkeilua. Sitä käytetään synteettisenä makuaineena karkeissa, jäätelössä, juustossa ja leivonnaisissa. Myös omenoissa! Erityisesti Red Delicious ja sen muunnelmat ovat "maustettu" osittain tällä kemikaalilla.
Butyyliasetaatti omenoissa
Kemikaalikortti

Butylated hydroxytoluene
Hajusteet, shampoot, hoitoaineet, kosteusvoiteet, voiteet. Ärsyttää ihoa ja silmiä. Elintarvikkeissa käytettynä saattaa lisätä syöpäriskiä. Käyttö elintarvikkeissa kielletty joissain maissa, joissain maissa myydään terveysruokana.
BHA:n ja BHT:n turvallisuudesta

Cetrimonium chloride
Antimikrobinen säilöntäaine. Käytetään kosmetiikassa. Vahvoja todisteita, että olisi myrkyllinen iholle. Voi aiheuttaa kutinaa, polttelua, hilseilyä, nokkosihottumaa tai rakkoja. Nisäkäskokeissa aiheuttanut mutaatioita soluissa.

Cocamide DEA, Lauramide DEA
Cocamide diethanolamine. Shampoot, vartalon puhdistusaineet, saipput, puhdistusaineet, koskeusvoiteet, salvat, voiteet. Saattaa lisätä syöpäriskiä. DEA ja sen eri muodot voivat yhdistyä kosmetiikassa käytettyjen amiinien kanssa ja muodostua nitrosamiineiksi (N-nitrosodiethanolamine), jotka ovat karsinogeenisiä. Tutkimusten mukaan DEA vaikuttaa sikiön neurologiseen kehitykseen hiirissä estämällä koliinin (ravintoaine, jota aivot tarvitsevat) imeytymisen. DEA on yhdistetty myös keskenmenoihin laboratoriokokeissa.
Lisätietoa

Diethanolamine (DEA), Triethanolamine(TEA)
Käytetään shampoissa. DEA:n ja sen erilaisten muotojen epäillään olevan karsinogeeninen. DEA ja TEA:n yhdisteet ja johdannaiset voivat yhdistyä nitrosoamiinien kanssa. Nitrosoamiinit ovat osoittaneet aiheuttavansa syöpää. Kontaminoituminen on todennäköisempää jos tuote sisältää myös Bronopolia. Kts. Cocamide DEA. TEA aiheuttaa allergisia reaktioita: silmäoireita, hiusten ja ihon kuivumista.

Elohopea
Pieni määrä elohopeaa on sallittu käyttää säilöntäaineena silmämeikeissä.

Ethyl acetate, etyyliasetaatti
Parfyymit, hajusteet, valkaisuaineet. Ärsyttää ihoa ja silmiä
Lisätietoa

Formaldehydi
Säilöntäaine, joka sekoittuu hyvin veteen. Käytetään vesipohjaisessa kosmetiikassa, kuten shampoissa, suihkugeeleissä ja käsienpesuaineissa, lakoista, liimoista, pesu- ja puhdistusaineista (Imidazolidinyl Urea and Diazolidinyl Urea, vapauttavat formaldehydiä). Voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja astmakohtauksia, päänsärkyä. Lisäksi se on karsinogeeninen, luokiteltu syöpääaiheuttavaksi aineeksi. Formaldehydi ärsyttää silmiä ja hengitysteiden limakalvoja 2–4 ppm:n pitoisuudessa. Silmissä ilmentyvää polttavaa tunnetta, sekä yskää voi aiheuttaa 5–20 ppm formaldehydiä. Vaarallinen pitoisuus on 40–100 ppm, joka voi aiheuttaa kurkun turvotusta, keuhkoputkien supistumista, keuhkotulehdusta sekä maksa- ja munuaisvaurioita. Väkevä silmään kohdistunut formaldehydin vesiliuos voi aiheuttaa sarveiskalvon samentumisen ja jopa näön menetyksen. Formaldehydi voi imeytyä ihon tai kynsien läpi. Formaldehydiä voi siirtyä ihmiseen kynsilakoista. Liuoksena formaldehydi voi aiheuttaa iholle joutuessaan kihelmöintiä ja kuivumista. Formaldehydille altistuu omassa kotonaan, sisällä. Formaldehydiä käytetään hyvin pieninä pitoisuuksina tekstiileissä rypistymisen estoaineena. Tekstiiliompelijat ovat Suomessa suurin formaldehydille altistuva ammattiryhmä. Formaldehydiä voi haihtua huoneilmaan sähkölaitteista, erityisesti uusista televisioista ja näyttöpäätteistä. Parketit, muovipinnoitteet, kalusteet ja eristevaahdot on saatettu käsitellä formaldehydillä. Formaldehydiä käytetään myös erilaisten hartsien sekä vuorivillan, tekstiilien, kosmeettisten tuotteiden, erilaisten liimojen, selluloosan ja räjähdysaineiden valmistukseen. Lisäksi puhdistus- ja desinfiointiaineet, huopakynät ja tietysti tupakka sisältävät formaldehydiä. Sisäilman formaldehydipitoisuus ylittää usein annetun raja-arvon. Kosmetiikka-allergioista 30-35 prosenttia aiheutuu formaldehydistä. Formaldehydiä sisältävien tuotteiden selosteissa on oltava merkintä "Sisältää formaldehydiä", jos valmisteen formaldehydipitoisuus on yli 0,05 %.

Ftalaatit
Käytetään tuoksuissa, deodoranteissa, kynsilakoissa, hiustuotteissa ja kosteusvoiteissa sen kosteuttava koostumus kosteuttaa ja auttaa voiteita läpäisemään ihon. Näiden kemikaalien on todettu aiheuttavan maksasyöpää ja sikiöiden kehitysvaurioita. Ftalaatit vaikuttavat ihmisen lisääntymiskykyyn ja heidän jälkeläistensä lisääntymiskykyyn. Dibutylphthalate (DBP) saa vähentää halkeilua ja haurastumista kynsilakoissa ja ripsiväreissä. Eläinkokeissa on todettu DBP:n vaikuttavan miessukupuolen sukupuolielinten kehittymiseen sikiöajalla. Altistuminen tapahtui kohtuun tai hetken syntymän jälkeen. Vuonna 2002 Environmental Working Group (EWG) löysi DBP 37 kynsilakasta 22 eri yhtiöltä. Lisäksi ftalaatteja löytyy muista hygieniatuotteista. Ftalaatit piilotetaan usein "hajusteen" muotoon. Siksi kannattaa valita hajusteettomia tuotteita tai jotka on hajustettu eteerisillä öljyillä. Ftalaatteja löytyy myös PVC-materiaalista, lastenleluista. EU:ssa kolmen ftalaattin käyttö on kielletty kosmetiikassa. Ftalaattimäärät ovat suurimmat 20-40 vuotiailla naisilla, mikä johtunee heidän runsaasta kosmetiikan kulutuksesta.
Lisää ftalaateista.
Ftalaatti-tietoutta

Glycol ethers
Käytetään kynsilakoissa, deodoranteissa, parfyymeissa ja muussa kosmetiikassa. Voivat Vaikuttaa hedelmällisyyteen. Muut vaikutukset liiallisesta altistumisesta: anemia, ärsyttää ihoa, silmiä, nenää ja kurkkua. Merkitään nimillä: EGPE, EGME,EGEE, DEGBE, PGME, DPGME ja methyl-alkuisilla nimillä.

HBCD, heksabromisyklododekaani, bromattu palonestoaine
Palonestoaine, käytetään tulenkestävissä polymeereissä, tekstiileissä, rakennusmateriaaleissa, sisustustuotteissa ja elektroniikkalaitteissa. Eläinkokeissa HBCD on aiheuttanut muutoksia käyttäytymisessä ja neorotoksikologisia vaikutuksia. HBCD on genotoksinen (perimämyrkyllinen) ja sen epäillään olevan karsinogeeninen. HBCD:tä on elintarvikkeista, äidinmaidosta ja kotien huonepölystä. Liiallinen altistuminen voi vaikuttaa maksaan, ihoon ja kilpirauhaseen. Suomessa ei käytetä tätä kemikaalia ja sen maahantuonti on vähäistä. Älä osta HBCD:llä käsiteltyjä tuotteita.

HCB, heksaklooribentseeni
Häiritsee hormonitoimintaa, kertyy eliöihin. HCB:tä on löydetty ilmasta, vedestä ja organismeista Arktisilta alueilta. Siementen homeenesto ja sienten torjunta-aine. EU:ssa käyttö torjunta-aineena on ollut kiellettyä vuodesta 1988, mutta HCB:tä muodostuu yhä sivutuotteena tai epäpuhtautena kemiallisissa prosesseissa. Kehitysmaissa käytetään yhä HCB:tä maataloudessa. Suurelle määrälle altistuminen on epätodennäköistä, mutta jokaisesta ihmisestä löytyy todennäköisesti pieni määrä tätä kemikaalia sen pysyvyyden ja bioakkumuloitavuuden (kertyy eliöihin) vuoksi. Altistuminen tapahtuu ruoan kautta, syömällä eläimiä tai niiden tuotteita, jotka ovat altistuneet tälle kemikaalille. HCB on mahdollisesti karsinogeeninen. Liiallinen altistuminen voi vaikuttaa lisämunuaiseen, vereen, luuhun, aivoihin ja immuunijärjestelmään noin muun muassa. Rasvainen ruoka saattaa sisältää suurempia HCB-pitoisuuksia, sillä se on rasvaliukoinen. Rasvattomamman ruoan suosiminen voi vähentää altistumista.
Lisätietoa

Hajusteet
On mahdotonta luetella niitä kaikkia, joten parhaiten vältät näitä valitsemalla hajusteettomia tuotteita. Voivat aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, ihottumaa, ärsyttävää yskää, oksentelua ja ihoärsytystä, allergisia reaktioita. Kosmetiikkateollisuuden ei myöskään tarvitse listata tuoteselostukseen tuoksuissa käytettyjä kemikaaleja. Parfyme / fragrance sanan taakse saattaa kätkeytyä satoja kemikaaleja, jotka voivat olla aivan millaisia tahansa ominaisuuksiltaa, esim. neurotoksisia.

Imidazolidinyl Urea and Diazolidinyl Urea
Säilöntäaine, jota käytetään kosmetiikassa. Kummatkin vapauttavat formaldehydiä. Ihokontakti voi aiheuttaa ekseemaa. Näitä säilöntäainekemikaaleja käytetään parabeenien jälkeen kaikkein eniten. American Academy of Dermatology -instituutin mukaan ne ovat ensisijainen ekseemaa aiheuttava kemikaali. Kemikaalien vaihtoehtoiset nimet ovat Germall II ja Germall 115. International Agency for Research on Cancer luokitteli hiljattain formaldehydin uudelleen korkeimpaan myrkyllisyysluokkaan, IARC 1 (tunnetut karsinogeenit). Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto (U.S. Environmental Protection Agency) on luokitellut formaldehydin todennäköiseksi karsinogeeniksi. Kts formaldehydi.
Lähde, lisätietoa
Formaldehydin kemikaalikortti
Formaldehydin (37% LIUOS, metanoliton) kemikaalikortti

Keinotekoiset väriaineet (Coal-tar -värit)
Merkitään FD&C or D&C ja väri X ja numero X: FD&C Red No. 6. Epäillään olevan karsinogeeninen. Jotkut FD&C värit sisältävät lyijyasetaattia (lead acetate). Lyijy on neurotoksiini. Osa väreistä on allergeenisia, osa ärsyttäviä. Muiden lyijy-yhdisteiden tavoin lyijyasetaatti on myrkyllistä. Se aiheuttaa muiden lyijysuolojen tavoin sikiövaurioita. FD&C Blue 1 and FD &C Green 3 ovat karsinogeenisiä ja epäpuhtaudet muissa teollisissa väreissä (D&C Red 33, FD&C Yellow 5 and FD&C Yellow 6) ovat aiheuttaneet syöpää, kun niitä on sivelty iholle.

Lyijy, lyijyasetaatti
Aivo ja hermomyrkky, karsinogeeninen. Lead(II) acetate on raportoitu läpäisevän istukan ja aiheuttavan sikiön kuoleman tai vaurioita. Lyijyasetaattia saattaa löytyä pieninä määrinä silmämeikeistä.
Lyijy hiusväreissä

Parabeenit
Shampoot, hoitoaineet, valkaisuaineet, kosteusvoiteet, lähes kaikki ihonhoitotuotteet. Parabeeneja on kauan pidetty turvallisina säilöntäaineina, mutta uusissa tutkimuksissa (Jan/Feb 2004 Journal of Applied Toxicology) niiden turvallisuus on kyseenalaistettu. Eräässä tieteellisessä tutkimuksessa parabeeneja löydettiin rintasyöpäkasvaimista. Parabeenien estrogeeninen aktiivisuus saattaa olla yhteydessä rintasyöpäkasvainten kehitykseen. Vaikka tutkimuksen pätevyydestä on kiistelty tieteellisissä artikkeleissa, kyseinen tutkimus on avannut keskustelun parabeenien mahdollisesta kulkeutumisesta rintakudokseen ja rintasyöpäkasvaimien kehittymiseen. Kausaalista yhteyttä minkäänlaiseen syöpään ei ole todistettu. Tutkimuksissa parabeenit ovat jäljitelleet estregeenien vaikutusta eläimissä ja kudosviljelyissä.
Lähteet

PEG Stearate
Pinta-aktiivinen aine. Käyttöä rajoitettu kosmetiikassa. Ei ole turvallista käyttää vaurioituneelle tai rikkoituneelle iholle. Nisäkäskokeet ovat osoittaneet aiheuttavan kasvaimien kehittymistä kohtuullisilla altistusmäärillä. Häiritsee umpieritysjärjestelmää korkeilla altistusmäärillä eläinkokeissa. Eläinkokeista saatu näyttöä vaikutuksista lisääntymiskykyyn ja kehitykseen korkeilla altistusmäärillä. Aiheuttaa ihoärsytystä jo hyvin pienillä altistusmäärillä.

Perfluoratut yhdisteet
PFC-yhdisteet kestävät hyvin lämpöä, kulutusta ja hylkivät vettä ja öljyä. Niitä käytetään pinnoitteina ja emulgointiaineina teflon-paistinpannuissa, matoissa, huonekaluissa, puhdistusaineissa, ruokapakkauksissa ja vaatteissa (Goretex). Teflon-paistinpannujen käyttö tuottaa perfluoro-oktanohappoa(PFOS) sisältäviä höyryjä ilmaan. PFC-yhdisteet ovat saastuttaneet laajasti, niitä on löydetty juomavedestä, äyriäisistä, jääkarhuista, delfiineistä, albatrosseista ja kaloista. PFC-yhdisteiden puoliintumisaika ihmiskehossa on noin 8-9 vuotta. Perfluoro-oktaanisulfonaatti (PFOA) on vaikuttanut eläinkokeissa haitallisesti jyrsijöiden lisääntymiskykyyn, neuroendokriinijärjestelmään ja sikiön kehitykseen. PFOS kertyy maksaan ja on sille myrkyllinen. Altistumine voi vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan, joka raskauden aikana voi aiheuttaa sikiössä kehityksellisiä vaurioita. PFOA ja PFOS ovat karsinogeenisia. Altistusta voi välttää käyttämällä teflon-pannun sijasta rautapannua. Vältä käsittelemättömiä huonekaluja, vaatteita, mattoja, eines- ja pikaruokaa, jotka on saatettu pakata näitä kemikaaleja sisältäviin muovipakkauksiin. Älä osta kosmetiikka- tai hygieniatuotteita, jos ne on fluorattu tai perfluorattu (lue tuoteseloste).

Petrolatum (mm. vaseliini)
Mineraaliöljyt ovat raakaöljyn sivutuotteita, joita syntyy kun raakaöljyä tislataan. Niitä käytetään niiden halpuuden takia kosmetiikassa "kosteuttavana" ainesosana kalliissa ihonhoitotuotteissa, jotta öljyteollisuus saa kaiken mahdollisen hyödyn raakaöljyn sivutuotteista. Itse en halua tukea öljykauppaa enkä halua ostaa mitättömän arvoista hukkumateriaalia kauniissa paketissa kalliilla. Lisäksi mineraaliöljyjen käyttö tukee öljyteollisuutta. Uusiutumaton luonnonvara.

PBDE, polybromattu difenyylieetteri
Käytetään palonestoaineina tekstiileissä ja muoveissa. PBDE kerääntyy vereen, rintamaitoon ja rasvakudokseen. Kanadassa PBDE:tä on löydetty lohesta, lihasta, voista ja juustota. Suomessa ei valmisteta tätä kemikaalia ja sitä sisältävien tuotteiden maahantuonti on vähäistä. Kielletty EU:ssa.

Propyleeniglykoli (Propylene Glycol)
Propyleeniglykoli on orgaaninen yhdiste, jota käytetään tupakkatuotteissa, deodoranteissa, kosteuttavana ainesosana kosteusvoiteissa. Propyleeniglykoli läpäisee ihon nopeasti ja samalla muutkin kemikaalit pystyvät läpäisemään ihon, pääsemään verenkiertoon. Propyleeniglykolin tiedetään aiheuttaneen allergisia reaktioita. Toistuva tai pitkäaikainen ihokosketus voi aiheuttaa ihon herkistymisen. Propyleeniglykolia käytetään elintarvikkeissa lisäaineiden ja aromien kantaja-aineena. Sen E-koodi on E1520.

Quaternary ammonium -yhdisteet
Voivat ärsyttää ihoa ja silmiä. Vapauttaa formaldehydiä. Kuluttajat syyttävät Quaternium-15 ekseeman aiheuttamisesta enemmän kuin mitään muuta säilöntäainetta (American Academy of Dermatology -insituutin mukaan). Terveempiä vaihtoehtoja säintöaineiksi: Vitamiini A (retinoic acid), C (ascorbic acid), E (tocopherol), citric acid, pycnogenol.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium laureth sulfate (SLES)
Käytetään shampooissa ja muissa puhdistusaineissa puhdistavana aineena. Aiheuttaa silmä-ärsytystä, ihottumaa, hiustenlähtöä, allergisia reaktioita. Käytetään eläinkokeissa ärsyttävänä aineena. Auttaa muita kemikaaleja läpäisemään ihon ja vaikuttamaan syvälle ihon rakenteisii. Cosmetics Ingredient Review (CIR), kosmetiikkateollisuuden asiantuntijoista koostuva paneeli, raportoi SLS:n aiheuttavan vakavia orvaskeden muutoksia hiirien iholle . CIR lisäsi kuitenkin, että SLS ei ole karsinogeeninen. HUOM myös "luontoystävälliset tuotteet (LUSH, Frantsilan), lähes kaikissa puhdistusaineissa.

Stearalkonium Chloride
Käytetään hiustenhoitotuotteissa. Aiheuttaa allergisia reaktioita. Alunperin kehitettiin tekstiiliteollisuuden tarpeisiin materiaalien pehmynnykseen. Kosmetiikassa se on halvempi tuote kuin proteiinit ja yrtit.

Säilöntäaineet
Estävät tuotteiden pilaantumista ja aiheuttavat toiseksi eniten (hajusteiden jälkeen) ihoreaktioita. Suurin osa säilöntäaineista on parabeeneja.

Talkki
Talkki on mineraali, jonka rakenne on samankaltainen kuin asbestilla. Maissijauho on turvallisempi vaihtoehto.

Tetrabromibisfenoli A
Käytetään palonestoaineena polymeereissä: epoksissa, polykarbonaattihartseissa, polystyreenissä, fenolihartseissa ja liistereissä. Tietokoneiden ja muiden elektroniikkatuotteiden painetuista piirilevyissä voi vapautua TBBP-A:ta sisäilmaan ihmisten hengitettäväksi. TBBP-A:lla on osoitettu olevan myrkyllisiä vaikutuksia hiirten immuuni- ja hermostojärjestelmälle. Altistusta voi vähentää ilmaistoimalla hengitysilman hyvin elektroniikkalaitteiden käytön ajan.

Tolueeni
Liuotin, jota löytyy kynsituotteista. Voi aiheuttaa maksavaurioita ja ärsyttää ihoa ja hengitysteitä. Aiheuttaa mahdollisesti syöpää.

Triklosaani (Triclosan) luonnolle, ihmisille haitallinen Antibakteerista ja -mikrobista kemikaalia triklosaani käytetään puhdistusaineissa, puhdistusvälineissä, deodoranteissa, hammastahnoissa, muussa kosmetiikassa ja antibakteerisissa keittiötarvikkeissa. Triklosaani kertyy eläimiin ja ihmisiin ja sen käyttö saattaa aiheuttaa bakteerikannan antibioottista vastustuskykyä, jolloin oma vastustuskyky heikkenee. Triklosaanille altistuu käyttämällä triklosaanilla käsiteltyjä tuotteita.
Lisätietoa
Lisätietoa





Päivitän tätä listaa. Lisätietoa saa täältä ja täältä.