maanantai 3. marraskuuta 2008

Kasvot puhtaaksi luonnollisesti

Oma ihoni ei kestä rajuja SLS:ää sisältäviä tuotteita. Siksi puhdistan kasvoni iltaisin ruokaöljyllä. Kuulostaa ehkä rajulta, mutta ihoni voi hyvin eikä punoita kuten teollisten ihonpuhdistusaineiden kohdalla. Öljy puhdistaa öljyä ja muuta likaa tehokkaasti. Ihohuokoset puhdistuvat täysin mustapäistä ainakin parin puhdistuksen jälkeen. Se on aika ihme, sillä minä en ennen öljypuhdistusta ole koskaan tavallisilla (tai sitten kalliilla, jotka sisältävät aivan samat aineet nätissä purkissa) kaupan tuotteilla päässyt mustapäistä eroon. Iho näyttää kuulaammaalta, vasta heränneeltä ja ulkoilleelta eikä punoita tai kiristä.

Toimi näin. Kaada öljyä (itse käytän ruokakaupasta ostettua extra virgin oliiviöljyä) kämmenelle. Itse tiedät sopivan määrän, todennäköisesti laitat liian vähän kuin liian paljon. Hiero öljy kasvoihin hellästi ja keskity hellästi ihon ongelmakohtiin (otsa, nenä tms.) Sitten ota puhdistussieni (tai oikein herkälle iholle puhdistusliina) ja kastele se höyryävän kuumassa vedessä hanan alla. Pyyhi hellästi pesulapulla öljy iholta ja homma on valmis. Jos haluat, voit vielä valella hieman kylmää vettä iholle, mutta ihon turhaa kastelemista kannattaisi välttää. Itse vielä viimeistelen puhdistuksen parilla pisaralla saksanpähkinäöljyä (se tuoksuu jumalaiselle!), jota hieron hieman kasvoihin. Lisään öljyä kasvoille öljypuhdistuksen jälkeen, koska öljypuhdistus tosiaan puhdistaa kasvot, joskus hieman liikaakin. Jos iho kiristää hoidon jälkeen, se tarvitsee rasvaa.

Jos ihosi on hieman rasvaisempi, käytä risiiniöljyn ja muun öljyn sekoitusta suhtein 20-80%. Risiiniöljyä ei pidä käyttää liikaa, koska se monien kuulemieni kokemusten mukaan oikeasti kuivattaa ihoa, joten liikakäytöstä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Risiiniöljyä saa apteekista, heh suolentyhjennykseen.

Öljypuhdistuksen meriitti on sen luonnonmukaisuus. Minun ei tarvitse ostaa muoviin pakattuja puhdistusmaitoja tai palasaippuoita, joissa on sulfaatteja (kuten Lush). Öljyt saa lasipulloissa, jotka voi kierrättää eikä minun tarvitse pelätä, mistä lie ftalaateista muovipullot koostuvat.

Aito, alkuperäinen versio öljypuhdistuksesta, OCM (oil cleansingmethod, tällä nimellä netistä löytyy lisätietoa). Lisäksi käyttäjäkokemuksia ja muuta mukavaa metodista.

Ongelmaihon oman teoriani mukaan aiheuttaa liiallinen hoitaminen ja teollisten tuotteiden kemikaalit. Iho selviytyy kyllä. Sodium laureth sulfate -kemikaaleilla, joita lähes kaikki kasvo- ja hiustenpesuaineet sisältävät, puhdistetaan lattioita ja mattoja. Haluatko todella laittaa sellaista kasvoillesi? Ei mikään ihme, että aknea pukkaa ja iho menee sekaisin. Kyllä minäkin hätääntyisin, jos kasvojani pestäisiin lipeällä, hieman karrikoiden. Akne ei parane pesemällä vaan hellästi hoitamalla, kuivattavat kemikaalit hylkäämällä ja luonnonmukaisempaan hoitoon siirtymällä. Oma ihoni on alkanut voimaan niin paljon paremmin, muuttunut kuulaaksi ja terveeksi, kun olen lakannut työntämästä kemikaaleja sille. Kun juuri eilen kokeilin pitkästi aikaa normi puhdistusainetta (Nivea) ihoni muuttui punakaksi ja kirjavaksi. Että niin! Mutta öljypuhdistus ei ole ainoa kortti takataskussa! Mothering.com sivun anti on loputon! Tässä suomennettu versio vaihtoehtoisesta puhdistus tavasta puhdistaa kasvot öljyn tilalta. Olen antanut itselleni luvan käyttää luovuutta suomennoksessani:

Itse en ole kokeillut siis tätä ohjetta, mutta jutun kirjoittaneen naisen mukaan tämä puhdistus vie mustapäät mennessään ja ihosta tulee silkkisen pehmeä. Puhdistuksessa tarvitaan kaurajauhoja. Kaurajauhot sopivat kaikkien ihotyyppien puhdistukseen ja kuorivat ihoa hellästi.

1. Perusohje: kastele kasvot lämpimällä (ei kuumalla! Liiallinen lämpätilojen vaihtelu, kuumuus voi aiheuttaa katkeilevia verisuonia herkässä kasvojen ihossa) vedellä. Kaada hieman kaurajauhoja kädelle ja ota hyppysellinen (ihana sana) jauhoja kerrallaan sormille ja hiero kasvoille, erityisesti ongelmakohtiin. (Huuhtele ja toista, jos tunnet kaipaavasi hieman lisäpuhdistusta). Huuhtele. Lisäksi voit käyttää kasvovetenä laimennettua omenaviinietikkaa (1:7 kirjoittajan, ei minun, laimennus).

2. Kuivalle iholle: lisää jauhoihin hieman öljyä.
3. Kuorinta: vaihda jauhot / lisää jauhoihin leseitä, hiutaleita tai suolaa (hyväksi mustapäille. HUOM. voi olla liian kuoriva herkälle iholle!)
Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä.

Jauhoja ei tietenkään tarvitse aina hakea keittiön kaapista kylppäriin. Voit ottaa pienen määrän jauhoja vanhaan maustepurkkiin ja säilyttää kylppärissä.

Vielä viimeisenä vinkkinä! Teepuuöljy nujertaa mukavasti itsepäiset finnit. Toinen hyvä vaihtoehto on hieroa tuoretta valkosipulin kynttä ongelmakohtaan.